Seiskan äiti

 


 

Kävin yläasteikäisen tyttöni kanssa keskustelua siitä, miten olemme vanhempina onnistuneet koulunkäynnin tukemisessa.

Tytölläni oli hyvin vahva mielipide. " Olette e p ä o n n i s t u n e e t! "

Sain kuulla, miten muut vanhemmat kyselevät tarkkaan läksyjen lukemiset ja ovat mukana kokeisiin lukemisessa yms. Me kuulemma nakitamme nämä toimet isosiskolle, jotta saamme keskittyä omiin juttuihin. 

Yritin puolustautua kertomalla tytölleni, miten hienosti hän on itsenäisesti hoitanut koulun, ettei meillä vanhempina ole ollut tarvetta puuttua. 

Hän jatkoi siirtämällä fokuksen pikkusiskoonsa, jonka koulunkäynnissä hänen mielestään oli tapahtunut sukellus viime vuonna, johon emme olleet tarpeeksi reagoineet. Kokeesta oli tullut kutostakin. 

Kutonen selvästi sytytti tyttöni oikein liekkeihin, jonka seurauksena sain kuulla, miten olemme vanhempina epäonnistuneet monissa muissakin asioissa.

Hengittelin, nielin ylösnousevan syyllisyyden, joka oli purkautua puolustautumisena. Ruuvasin istuinluuni entistä tiukemmin tuoliini kiinni, hengitin ja kuuntelin. Tajusin, että nyt ollaan ison äärellä.

Keskustelu poukkoili niin menneisyyden tapahtumien, kuin puhumattomuuden ja kouluarvosanojen sekavassa sopassa.

Seiska on tytölleni huono numero. Itselleni seiska on riittävän hyvä. Ei hyvä, mutta riittävän hyvä.

"Seiska on ihan hyvä " sanoin. " Seiska on tyydyttävä." sanoi tyttöni. 

Kun myöhemmin huvikseni googlailin keskustelun siivittämänä erillaisia äitityyppejä, löysin mm. seuraavan.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/15-aitityyppia-joihin-taatusti-tormaat-lapsesi-koulussa-montako-jo-tunnet/7039598

Luettelon 13. äitityyppi on Kympin äiti ja 14. äitityyppi on Seiskan äiti, joka on edellisen täysi vastakohta.

Siinä se on! Olen seiskan äiti. 

Kympin äitiä kuvataan seuraavanlaisesti: "Tämä äiti oli itse hyvä koulussa, tai sitten ei ollut – yhtä kaikki, hänen lastensa täytyy suoriutua upeasi! Kymppejä vaativa äiti ei hyväksy alle kahdeksikon arvosanaa, ja hänen lapsillaan on ainakin kolme eri harrastusta, joissa niissäkin täytyy suorittaa, kyllä, kympin arvoisesti."

Seiskan äitiä kuvataan seuraavalaisesti: "Edellisen täysi vastakohta." 

Thats it. Ei mitään muuta. Seiskan äiti ei ole muuta kuin kympin vastakohta. Nyt alan ymmärtämään tyttöni ahdistusta.  Jos seiskan äiti on kympin äidin vastakohta, niin kouluarvosanoissa se vastaa nelosta. Huonointa mahdollista.

Meidän perheessä on takana raskaita vuosia, jolloin vanhemmuus on ollut enemmän ja vähemmän epätäydellistä. Aina se on epätäydellistä,  mutta kriisiytynyt tilanne meidän vanhempien välillä kesti vuosia, joka ei ole voinut olla vaikuttamatta lapsiin. Tiedän, että omaan vanhemmuuteeni se toi varjon. Väsymyksen varjon, joka laski rimaa. Riman laskeminen ei itsessään ole huono juttu ollenkaan. Olen tyytyväinen, että laskin rimaa. Se on ollut käänteentekevää, mutta äitinä ja vanhempana se tarkoittaa seiskan äitiä. 

Seiskan äiti ei ole aina kartalla tulevista kokeista. Seiskan äiti ei rakasta lasten kuskaamisia joka paikkaan, vaan laittaa lapset pyörän selkään. Seiskan äidillä on oma elämä ja omat intohimot, jotka ovat erillään muiden intohimoista. Seiskan äiti ei suoranaisesti viihdy vanhempainilloissa mutta suoriutuu niistä seiskan arvoisesti. Seiskan äiti on aika laiska vilman käyttäjä. Seiskan äiti on todella kiinnostunut siitä, miten lapsen sosiaaliset taidot näkyvät kouluympyröissä ja kaveripiirissä. Ylipäätänsä, seiskan äiti on kiinnostunut lasten kaverielämästä ja haluaa tukea sitä. Seiskan äiti on kiinnostunut lasten kuulumisista. Siitä, mitä kaikkea päivä on pitänyt sisällään. Erityisen kiinnostunut seiskan äiti on silloin, jos huoli tai murhe painaa. Seiskan äiti on kiinnostunut kaikesta huolimatta myös kouluarvosanoista, mutta seiskan äiti ei saa kilareita seiskasta, koska hän on itse seiska. Seiskan äiti juhlistaa hyviä numeroita ja niistä tehdään n u m e r o. Ysistä ja kympistä saa rahaakin. Se on aika hyvin seiskan äidiltä.

Seiskan äitinä pystyin kohtaamaan tyttöni pettymyksen ja tuntemaan kiitollisuutta ja rakkautta siitä, että hän avautui mieltä painavista asioista minulle. Se on tärkeää. Se on todella tärkeää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalainen suunnitelma

Paholainen - annoin pikkusormen, se vei koko käden

F33.0