Kun mikään ei riitä


Tämä tarina kertoo intialaisesta miehestä, joka muuttaa pois kotikylästään ja kohtaa sannyasin. Sannyasi on vaeltava kerjäläinen. Hän on ihminen, joka valaistumisen saavutettuaan ymmärtää, että koko maailma on hänen kotinsa ja taivas kattonsa.

Tämä intialainen mies kohtaa vaeltavan sannyasin ja huudahtaa: ”En voi uskoa tätä.”
Sannyasi kysyy; ”Mitä sinä et voi uskoa?”

Mies vastaa: ”Näin sinusta unta viime yönä. Unessa Herramme Vishnu sanoi minulle, että huomisaamuna lähden kylästä noin kello yksitoista ja kohtaan vaeltavan sannyasin. Ja siinä sinä olet.”

”Mitä muuta Herramme Vishnu sanoi sinulle?” sannyasi kysyy.

Mies kertoo näin: ”Hän sanoi; Jos sannyasi antaa sinulle jalokiven, joka hänellä on mukanaan, sinusta tulee maailman rikkain mies. Antaisitko minulle sen kiven?”

Ja sannyasi sanoo: ”Hetkinen vain.” Hän kaivelee pientä reppuaan. ”Onkohan tämä se kivi, josta puhut?” hän kysyy. Mies ei ole uskoa silmiään. Se on timantti – maailman suurin timantti.
Hän pitelee timanttia käsissään ja kysyy: ”Saanko minä tämän?”

Sannyasi vastaa: ”Totta kai. Löysin sen metsästä. Saat sen mielihyvin.” Hän jatkaa matkaansa ja istuutuu kylän laitamalla olevan puun alle.


Mies ottaa timantin ja on suunnattoman iloinen. Hänkin istuutuu puun alle. Siinä hän istuu koko päivän ajatuksiinsa vaipuneena. Illan saavuttua hän menee sen puun luo, jonka alla sannyasi istuu, palauttaa timantin ja sanoo: ”Voisitko tehdä minulle palveluksen?” 

”Minkä?” sannyasi kysyy.

”Voisitko antaa minulle ne rikkaudet, joiden ansiosta voit luopua timantista niin helposti?”

(Anthony de Mello; Uudistuminen, 2013)

Halu on murheen juuri.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumalainen suunnitelma

Maaginen Matti Nykänen

F33.0